Vi bor alla i Norden & hur olika vi ändå är

Allmänt, Jobb, Uncategorized

I senaste numret av facktidningen ”Kollega” (för Unionen) så var det en rolig och intressant artikel, som vi har diskuterat fram och tillbaka och skrattat gott till på jobbet i veckan.

Så in i Norden!

Artikeln beskriver oss nordbor, och de skillnader som finns mellan svenskar, danskar, finnar och norrmän. Vår avdelning består av svenskar men vi har en dansk chef. Och gud vad träffsäker artikeln var! Vi kände igen oss i så mycket och frågade varandra varför vi inte fått den för fem år sedan, för det hade löst många problem och konflikter! Eftersom vi har denna konstellationen på vår avdelning, så var just skillnaden mellan danskar och svenskar intressantast att läsa.

Danskar får ofta igenom vad de vill. De anser att projekt är färdiga när endast 60% är klart. Danskarna ifrågasätter sina chefer och det är mer regel än undantag. De förhandlar lättare till sig det som de vill. Danskarna påbörjar uppgifter vårt men måste ofta gå tillbaka och göra om.

Vi börjar nu förstår varför vår chef är en enorm idéspruta, men inte kan genomföra ett projekt. Det är det han har oss till. Det är också därför han pikar mig när jag gör slutfinish på saker och säger att jag aldrig blir klar.

Svenskar vill ofta ha konsensus. De anser att projekt är färdiga när 100% är klart. Vi ogillar konflikter men gillar processer. Vi vänder oss till vår närmaste chef om vi har problem. Svenskar är trögstartade men när de påbörjar en uppgift är de ofta på rätt spår direkt.

På vår avdelning vill vi gärna att alla ska vara överens. Vi driver igenom projekten till de är slut och gör färdigt det som vi påbörjat. Vi gillar struktur.

Så här är vi svenskar… 🙂

En representant för SAS – flygbolaget – säger att danskarna är de som förhandlar bäst med pengar och alltid får till bäst avtal. När det gäller strejker hos SAS så stod svenskarna för 3 st, norrmännen för 8 st och danskarna för hela 79 st! Det säger en hel del…

För att nämna norrmännen och finnarna så är norrmännen väldigt principfasta och gillar det som är norskt. De är tävlingsmänniskor och har låg självkänsla. Finnarna har stor respekt för sin chef och tilltalar alltid chefen med efternamn. De har mycket större hierarki överlag och vågar knappt gå till sin chef med eventuella problem.

Jag har efter att ha läst artikeln insett att jag verkligen är ”ursvensk” i mitt beteende och min chef å andra sidan är ”jättedansk”. Inte undra på att det uppkommer konflikter ibland… 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s