Föräldrabesök & sömnen är lite bättre

Allmänt, Bebisen, Personligt, Utmaning, Vardagsbestyr

Jag är nu hos mina föräldrar. F jobbar som en tok och det är skönt att få ett par extra händer med lille W då jag inte känner mig redo att vare ensam dag som natt flera dagar i sträck. Jag förstår inte hur ensamstående föräldrar eller de som skaffar barn ensamma orkar. Jag beundrar dem. Jag är så glad att vi är två.

Först var mamma en sväng hos mig, då W hade varit på sådär bra humör. När mamma kom så visade han sig dock från sin bästa sida och sov som han aldrig gjort förut! Två långpass i tisdags. Ett långpass på 3 h i onsdags förmiddag. Detta har alltså aldrig hänt i lille W’s 11 veckor långa liv! Han har aldrig sovit längre än 30 min i sträck dagtid. Wihoo!

Jag var helt taggad och kände ”yes! det vänder!”. Sen blev det lite bakslag igår. Grin, skrik, dålig sömn och gnäll hela dagen. På kvällen var det kolikskrik och det blev ”akut nattning” inom fem minuter för att få honom lugn. Sen tog det ytterligare en timme innan han kom till ro (övertrött till tusen) och två minuter innan ”Broadchurch” började på fyran så hade han äntligen somnat och det var en trött och utsliten mamma som landade i soffan, också ganska mycket uppe i varv.

Ibland kan jag ha en ganska negativ syn, sorgligt nog. Istället för att se det hela positivt och se att vi hade två jättebra sömndagar, så är det gårdagen som var färsk i minnet innan jag somnade igår kväll. F däremot är positivismen himself och försökte peppa mig med att ”det går ju åt rätt håll!”. Inte alls, tyckte jag! Vi har olika sätt att se det och jag vill hellre ”bli tyckt synd om” för en trasslig gårdag än att bli peppad framåt. Sån är jag. Det blir nog så när man kämpar varje dag här hemma.

Men jag måste kanske erkänna att det går liiiite bättre. Eftersom han inte sovit mer än 30 minuter tidigare så är ju 1-3 h sömn helt fantastiskt. Egentligen.

Nu sover lilla hjärtat igen här i mamma och pappas soffa där vi byggt upp en skön säng till honom i bra lutning. Han har nu sovit i två timmar. Under den tiden har han vaknat kanske tjugo gånger, men somnat om lika snabbt. Det har inte heller hänt tidigare. Jag håller tummarna för en bättring. Han behöver sin sömn, vår lille bebis.

Att skriva av mig i ”sömnfrågan” känner jag är lite terapi för mig, så jag kommer med all säkerhet uppdatera er efter vägen. Jag läste i en bok jag fått låna att 3 månaders bebisar behöver 16 h sömn i snitt. Lille W snittar på 12 timmar per dygn. De 4 timmarna han inte sover dagtid skriker han och gnäller istället, så mitt nästa ”projekt” är att jobba med hans sömn och få honom att slappna av så gott han kan dagtid och få in någon sorts rutin där han känner sig trygg. TIPS PÅ HUR ÄR VÄLKOMNA!

Ha en finfin fredag!

Så söt när han sover! Mitt lilla hjärta <3

Så söt när han sover! Mitt lilla hjärta ❤

Annonser

4 reaktioner på ”Föräldrabesök & sömnen är lite bättre

 1. Inget fel i att behöva bli lite tröstad och omhändertagen själv också. Och sömnen är ju livsviktig! Min första sov bara i rullande vagn på dagarna så jag gick minst en timme varje förmiddag och ibland sov han halvtimmar i famnen på eftermiddagen. Träffade vänner i en mammagrupp sedan, där barnen sov i stilla vagn 2+2 timmar varje dag…

  1. Nej, man behöver bli lite ompysslad själv också! Jag ska snart på första träffen i föräldragruppen, sa till min bvc-sköterska att jag bävade för att de andra bara hade snälla bebisar när min inte vill sitta still och vara lugn utan hellre klänga och gnälla… Men jag tror man fixar det också! Och jag tänker så här; att de snälla barnen kanske är heltokiga om nätterna och jättejobbiga, och då sover min prins jättebra. Man får tänka lite så för att orka tror jag :))

 2. Har inga tips på hur man får till en rutin på egen hand, för det lyckades vi inte med att lura ut hur folk gör eftersom alla säger ”följ bebisens rytm så fixar det sig”.. Funkade INTE för oss.
  Mitt tips är att köpa GIna Fords bok ”little contented baby” om rutiner. Har funkat som en klocka sedan hon var sex veckor. Innan dess var det kalabalik varje kväll, trötta föräldrar och nästan aldrig mer än 20-30 minuter sömn efter klockan 11 på dagen. förmiddagen sov hon ofta 1-2 timmar men sen – nada. Man blir ju knäckt av att inte kunna eller våga planera saker ”ifall de inte sover” så Ginas ganska strikta rutin var vår räddning.
  nu är jag en trygg mamma och Lily ett väldigt tillfreds barn. Sen är vi faktiskt lite flexibla med rutinen ibland (som när vi var på bröllop igår), men har den alltid som en grundsten.

  Hoppas ni hittar ett bra sätt att komma in på en rutin! Det är guld värt för alla i hushållet! 😉

  1. Just ja, måste köpa den! Har fått låna en annan bok som också gav några tips, ”somna utan gråt”. Eftersom lille W kräker mycket så är högläge när han sover ett måste. Så vi har lagt kuddar i vagnen och i soffan sover han med på en egen ”bädd” som vi bullat upp med kuddar så att han halvligger. Innan hade vi honom också uppbullad, men inte lika mycket så att bulla upp lite mer verkar han tycka om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s